Eetgewoontes
Wat eet je, hoeveel, en is dit wel gezond voor je? Vragen waar ieder mens tegen aan loopt.
Als we het eetpatroon met elkaar gaan vergelijken zie je dat we allemaal gevarieerd eten, dat wil zeggen dat we uit elk vak van ,de schijf van vijf, iets hebben gepakt.
Je merkt ook dat we veelte veel suikers/koolhydraten binnen krijgen.
In de weekenden vinden we het moeilijk om gezond te blijven eten en drinken.
10 tips /adviezen om beter de schijf van 5 te kunnen naleven:
1. Eet gevarieerd
Varieer in wat je eet zodat je alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. Je dagelijkse voeding moet vooral bestaan uit volkoren producten, fruit, groenten en zuivel.
2. Geniet van fruit en groenten.
Probeer iedere dag 2 stuks fruit te eten en varieer in kleur. Probeer ook iedere dag 200 gram groente te eten. Lust je bepaalde groente niet. Probeer ze nogmaals, maar verwerk ze nu in een nieuw gerecht, zodat je aan de smaak kunt wennen.
3. Pas je portie grootte aan.
Schep niet teveel eten op. Neem nooit meer dan 1 stuk vlees, eet 3 kleine aardappels of 75 tot 100 gram rijst of pasta. Zorg voor genoeg groente op tafel. Heb je nog trek na de maaltijd dan kun je alleen nog kiezen voor groente.
4. Eet regelmatig.
Het overslaan van maaltijden kan leiden tot een spaarstand van je lichaam. Wanneer je dan weer gaat eten is de kans groot, dat je lichaam het voedsel opslaat.
Eet dus ‘s ochtends gewoon een ontbijt, ‘s middags je lunch en ‘s avonds het avondeten. Zorg naast de hoofdmaaltijden, dat je ook tussendoortjes eet. Bijvoorbeeld fruit, noten of een cracker. Tevens kan het overslaan van maaltijden zorgen voor latere honger, waardoor je sneller geneigd bent om een snack te nemen.
5. Kies voor biologische producten.
Biologisch eten is over het algemeen gezonder, maar bovendien ook nog eens smaakvoller. Door smaakvollere voeding ben je ook eerder geneigd om meer te proberen.
6. Zelfgemaakt of kant-en-klaar.
Maak de keuze om zoveel mogelijk zelf te maken. Kant-en-klaar maaltijden bevatten doorgaans te veel zout en te weinig nuttige voedingsstoffen. Terwijl je dat helemaal niet in de gaten hebt.
7. Verminder bepaalde voedingsmiddelen, maar schrap ze nooit van je menu.
Als jouw favoriete voedingsmiddelen rijk zijn aan vet, zout of suiker eet deze dan ook gewoon af en toe en geniet daarvan. De verleiding blijft namelijk toch altijd bestaan. Let wel op de grootte van de porties en zorg ervoor, dat de rest van je voeding wel voldoet aan het gezonde patroon.
8. Lees de etiketten van de voedingsmiddelen.
Het ene product is de andere niet, dus lees vooral de etiketten van de producten.
Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar bouillon dan zijn er nogal verschillen. De welbekende Knorr Bouillontabletten Kip, Bouillonketeltje Kip of AH Fond Gevogelte. Alle drie zijn deze aan te lengen met water. Alleen het zout en het verzadigde vet zijn compleet anders.
9. Gezonder eten doe je niet alleen.
Kies met het hele gezin voor gezondere voeding. Anders is de kans groot, dat je het niet gaat redden.
Als je gezonder gaat eten met je gezin dan is de verleiding ook kleiner om bijvoorbeeld een koek te pakken.
10. Eet rustig en kauw goed op je eten.
Zodra je maag verzadigd is geeft die een signaal af aan je hersenen, zodat je weet dat je vol zit. Wanneer je heel snel eet is het grootste gedeelte van je maaltijd nog niet eens in de maag beland. Hierdoor eet je vaak te veel. Wanneer je rustig eet heeft je lichaam de tijd om het voedsel naar je maag te transporteren. Door goed op je eten te kauwen zorgt er naast, dat je daardoor langzamer eet, er ook voor dat een deel van de koolhydraten al wordt afgebroken in kleinere delen en dit komt ten goede van het verteringsproces.
4 gezonde recepten:
recept 1:
Bereidingswijze veganistische pannenkoeken
Klop het lijnzaad door het water en laat dit 5 minuten staan.
Voeg appelmoes, amandelmelk, polenta en het zout hier aan toe en mix het goed door.
Zeef het speltmeel en bakpoeder door het beslag en mix tot een beslag. Laat dit 10 minuten rusten.
Verwarm een pan op een laag vuurtje. Doe hier een klein scheutje olie in en schenk met een ijslepel wat beslag in de pan. Verspreid het beslag over de pan.
Bak de pannenkoeken voor ongeveer 3-4 minuten aan één kant (of tot er bubbeltjes ontstaan), draai ze om en bak ze nog eens 2 minuten.
Serveer met ahornsiroop of pak uit en combineer ze met deze veganistische chocolademousse.
Recept 2:
Bereidingswijze bloemkool pizzabodem
Vermeng in een mengkom de bloemkool, eieren, mozzarella, parmezaanse kaas en knoflook met een beetje peper en zout.
Verhit een eetlepel olie in een koekenpan. Schep met een opscheplepel een beetje van het beslag in de pan en druk het met de achterkant van de lepel een beetje plat. Wacht even met het omdraaien tot de onderkant stevig en goudbruin is, anders vallen de pannenkoekjes uit elkaar. Draai het pannenkoekje om en bak de andere kant ook goudbruin.
Herhaal dit met de rest van het beslag. De pizza's die af zijn kun je in de oven warm houden op ongeveer 100 graden.
Je kunt ze zo eten – dat is namelijk al verdraaid lekker – maar je kunt ze ook beleggen als een pizza. Een paar suggesties: artiksjokharten; olijven; of – wat meer kindvriendelijk – gerookte paprika; stukjes geitenkaas.
recept 3:
Bereidingswijze mug cake
Meng alle ingrediënten behalve de cacao nibs met een vork, tot je een zo glad mogelijk beslag krijgt. Als je bang bent voor klontjes helpt het om eerst alle droge ingrediënten te mengen, en in een andere kom alle natte ingrediënten. Vervolgens roer je die door elkaar.Vet je kopje in met een klein beetje kokosolie.Bak de mug cake 1,5 – 2 minuten in de magnetron op 1000 Watt.
Eet de cake direct uit het kopje, of stort hem op een bord. Bestrooi je mug cake met de cacao nibs en eventueel met wat honing of agavesiroop. Eet smakelijk!
recept 4:
Bereidingswijze wafel
Giet de amandelmelk en azijn in een kannetje en laat dit een paar minuten staan. Voeg daarna de olijfolie en honing toe en roer goed door. Zet dit even opzij.Doe alle droge ingrediënten in een grote mengkom en meng deze goed door elkaar voor je de vloeibare ingrediënten erbij doet. Als je graag een vanillestokje gebruikt kun je het merg hiervan er nu bij doen. Je kunt nu ook chocoladesnippers of fruit en kaneel aan het beslag toevoegen.Laat het beslag 5-10 minuutjes rusten terwijl je het wafelijzer verhit. Vet het wafelijzer in en bak de wafels tot ze goudbruin zijn. De wafels blijven het lekkerst als je ze in de oven op 100 graden legt tot je klaar bent met alle wafels bakken. Stapel ze niet op elkaar, maar leg ze naast elkaar op een rek, zodat ze mooi crispy blijven.Serveer de wafels warm, met warme kersen, chocoladesaus, room of gewoon lekker gezond met vers fruit.
Eet smakelijk!
Maak jouw eigen website met JouwWeb